• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg

Άρθρα

Το Κύμα
Το κύμα

Σκηνοθέτης: Dennis Gansel
Πρωταγωνιστούν: Jurgen Vogel, Frederick Lau, Max Riemelt, Jennifer Ulrich, Christiane Paul, Elyas M'Barek
Διάρκεια: 106 λεπτά
Διανομή: Seven Films
Ετος: 2008

Μια πολυσυζητημένη, ενδιαφέρουσα και δυστηχώς επίκαιρη ταινία του Ντενίς Γκανσέλ ξεκινάει σήμερα και στην Ελλάδα.

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Μόρτον Ρου, το οποίο πάλι βασίζεται σε ένα πείραμα που έγινε στο σχολείο Cubberley της Καλιφόρνια το 1967, αν και τα στοιχεία για το εάν όντως έγινε κάτι τέτοιο δεν είναι ξεκάθαρα.

Σε ένα σχολείο ένας μαθητής κατά την διάρκεια του μαθήματος για τον εθνικό σοσιαλισμό και την ναζιστική γερμανία ρωτάει εάν κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί και στην Αμερική. Ο καθηγητής απαντάει με ένα πείραμα. Από την επόμενη μέρα ξεκινάει ένα πρόγραμμα πειθαρχίας βασισμένο στην φασιστική νοοτροπία, με περιορισμούς ελευθεριών και με σκοπό να λειτουργούν όλοι σαν μια μονάδα. Οι μαθητές ανταποκρίνονται άμεσα, και μέσα σε τέσσερες ημέρες μόνο η καταστάση αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Μαθητές καρφώνουν αυτούς που δεν θέλουν να συμμετέχουν ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να το επιβάλλουν με την βία, και το πείραμα εγκαταλείπεται.

Η ταινία θέλει να δείξει πως η μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει κάπου μπορεί στις μικρές ηλικίες να διαστρεβλωθεί και να χρησιμοποιηθεί με έναν τέτοιον τρόπο.

Ο τίτλος της ταινίας αποτελεί λογοπαίγνια μεταξύ της λέξης Wave που σημαίνει χαιρετισμός καθώς οι μαθητές του σχολείου υιοθετούν έναν χαιρετισμό για να ξεχωρίζουν και της σημασίας της ίδιας λέξης που σημαίνει κύμα, για να δείξει την ταχύτητα και την δύναμη που εξαπλώθηκε η φασιστική νοοτροπία πάνω στους μαθητές από τους ίδιους.

 

 

Επιστροφή