• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg

Κουρδιστό ΠορτοκάλιClockwork: Κουρδιστό.
Orange: Πορτοκάλι.
Orang: Στην διάλεκτο των Malay, που ομιλείται σε περιοχές της Ταϊλάνδης, σημαίνει άνθρωπος.
Αποτέλεσμα - ένας κουρδιστός άνθρωπος, ένα άβουλο ον που λειτουργεί για χάρη κάποιων άλλων με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Το 1962 ο Anthony Burgess κυκλοφορεί το βιβλίο με τις περιπέτειες του νεαρού Alex, εμπνευσμένος από ένα προσωπικό θλιβερό γεγονός. Τον βιασμό της γυναικάς του από 4 Αμερικανούς λιποτάκτες στρατιώτες κατά την διάρκεια του Β' παγκόσμιου πολέμου.

Το βιβλίο ξεχώρισε αμέσως με το βίαιο περιεχόμενο του, την ανεπανάληπτη αργκό που χρησιμοποιείται από τα μέλη της συμμορίας, το σκηνικό μιας μελλοντικής Αγγλίας βυθισμένης στο σκοτάδι, όπου έφηβοι λεηλατούν, βιάζουν, και πίνουν ναρκωτικά με το... γάλα τους, και μιας κυβέρνησης που αφαιρεί την ελευθερία και την πρωτοβουλία από τον λαό της με παραπλανητικά τεχνάσματα. Ένα υλικό που ταίριαξε γάντι στον Stanley Kubrick,του οποίου η υπογραφή βρίσκεται σε όλο το μήκος και το πλάτος της ταινίας.

Τα θέματα που τίθενται τόσο στο βιβλίο όσο και στην ταινία δεν είναι λίγα και προβάλλουν αρκετά προκλητικά ερωτήματα και παραβολές.
Αν το κράτος μπορεί να αφαιρέσει από έναν άνθρωπο την ελεύθερη βούληση, κάνοντας τον ένα ''κουρδιστό πορτοκάλι'', τι λέει αυτό για τις εφιαλτικές μεθόδους αλλοτρίωσης της συμπεριφοράς που χρησιμοποιούνται για την ''καταπολέμηση'' του εγκλήματος; Χάνουμε την ανθρωπιά μας αν μας στερήσουν την ελεύθερη επιλογή μεταξύ κάλου και κακού;
Και με ποια κριτήρια αποφασίζεται τι είναι κακό και τι καλό, και από ποιον;

 


Πολλά μπορούν να ειπωθούν για την ταινία, τα περισσότερα από αυτά εκτιμήθηκαν πολύ πιο μετά, γιατί κάθε εποχή έχει και την αντίστοιχη λογοκρισία.

Κατ αρχάς η ταινία κρίθηκε ως ακατάλληλη λόγω της βίας και του σεξουαλικού περιεχομένου της. Μετά κατηγορήθηκε ως υπεύθυνη για πράξεις βίας που έγιναν στον πραγματικό ζοφερό κόσμο της Αγγλίας. Μια 17χρονη κοπέλα βιάστηκε κάτω από τους ήχους του Singing in the rain που τραγουδούσαν οι βιαστές της, όπως και η συμμορία του 'Aλεξ στην ταινία. Και ένα 16χρονο αγόρι κακοποίησε σωματικά ένα μικρότερο παιδί φορώντας πανομοιότυπα ρούχα με την στολή του Αλεξ. Και τα δυο γεγονότα θεωρήθηκαν ως απόδειξη ότι η ταινία είχε κακό αντίκτυπο στην βια που ασκείται στην κοινωνία.

Ο Kubrick αναγκάστηκε να κόψει 30 δευτερόλεπτα σύνολο από το τελικό του μοντάζ για να πάρει έγκριση από την αμερικάνικη επιτροπή λογοκρισίας, για να προβληθεί η ταινία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αρχική εκδοχή της ταινίας επαναπροβλήθηκε μόνο μετά το 2000 σε Βρετανικές αίθουσες, μετά δηλαδή τον θάνατο του δημιουργού της.

Και δυστυχώς όλα αυτά τα γεγονότα σκέπασαν και κάποια άλλα μικρά στοιχεία, πράγματα που ήταν πέρα για πέρα πρωτοποριακά για την εποχή της. Όπως την μουσική της, τις συνθέσεις του πρωτοπόρου τότε στην ηλεκτρονική μουσική του Wendy Carlos, τα κοστούμια παραπομπή σε διονυσιακά οργιά και φασιστικές στρατιωτικές στολές.